Waterontharders

Algemene informatie over de Iqualq waterontharders

Alle ontharders leveren wij met bypass, dubbele beveiliging. Afhankelijk van uw situatie kunt u kiezen uit 4 typen waterontharders (type 100, type 150, type 200 en 400). Daarnaast hebben we verschillende uitvoeringen, zodat er voor iedere inbouw situatie een passende oplossing is. Bijvoorbeeld:

 • De losse cilinder en losse zout bak voor inbouw in uw meterkast, netjes weggewerkt.
 • Of  de losse cilinder met een lage zout bak  voor inbouw in de kruipruimte.
 • Of een combinatie van cilinder en zout bak in één unit voor inbouw in de technische ruimte, garage of bijkeuken.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de eindeloze inbouwmogelijkheden. Maar altijd rekening houdend met uw situatie.

Voor gratis en vrijblijvend advies?  Klik hier  

 

 

Iqualq
Iqualq

De voordelen van onthard water

Stelt u zich eens voor nooit meer die vervelende kalk aanslag! De Iqualq zorgt er voor.

 • Weg met vervelende kalk aanslag.
 • Huidirritatie vermindert.
 • Energie besparend.
 • Nooit meer apparatuur ontkalken.
 • Glazen douchewand, tegels en kranen blijven als nieuw.
 • Uw huid voelt heerlijk zacht.
 • Uw haar is zachter en soepeler.
 • Minder schoonmaaktijd, meer vrije tijd.
 • Besparing op schoonmaak middelen.
 • Minder shampoo nodig.
 • Voegen en kit naden blijven schoon.
 • Koffie en thee smaakt beter.

Bij verwarmen van water is de Iqualq een noodzaak, denk aan uw:

 • stoomoven,
 • stoomcabine,
 • Quooker,
 • Boiler of een ander apparatuur waar u water verwarmt.

Uw mooie nieuwe badkamer blijft als nieuw, dankzij de Iqualq

 • Kranen blijven prachtig glimmen
 • Douchewand blijft kalk vrij
 • Tegels blijven mooi glad zonder kalk aanslag

Dan wilt en kunt u gewoon niet zonder een Iqualq waterontharder.

Voor gratis en vrijblijvend advies?  Klik hier

zie voor alle  uitvoeringen waterontharders

 

 

Vaak gestelde vragen

 

 

Is onthard water gewoon drinkbaar?Folder2

Ontharding door middel van ionenuitwisseling is door het Ministerie van VROM erkend als behandeling van water bestemd voor menselijke consumptie. Door ionenuitwisseling wordt de samenstelling van het water gewijzigd. Calcium en magnesium worden omgewisseld voor natrium. Bij ontharding van bijvoorbeeld 15°D* naar 4°D, wordt er minder dan 75 milligram natrium aan een liter water toegevoegd. Ter vergelijking; een zoutarm dieet bevat tussen de 1.000 en 2.000 mg zout per dag (hetgeen overeenkomt met 580 tot 1.160 mg natrium).  Door rekening te houden met een resthardheid van circa 3 á 4 °D, blijft ook het water PH neutraal en kan dus onbeperkt gebruikt worden voor alle huishoudelijke toepassingen.

* °D = 16,6 mg calciumcarbonaat per liter.

Smaakt onthard water zout?

In natriumchloride, dat met name in de keuken wordt gebruikt (in de volksmond “keukenzout” genoemd), is de zoutsmaak afkomstig van de verbinding van natrium met chloriden. In onthard water stijgt het natriumgehalte, terwijl de hoeveelheid chloriden ongewijzigd blijft. Als de natrium al waarneembaar zou zijn, zou men hooguit kunnen zeggen dat het water “natriumhoudend” is.*

 * “The impact of inorganic chemicals on water quality and health” (Bijlage 1e Super,Sanita-1993), bladzijden 336-340.

Is waterontharding belastend voor het milieu?

Bij een hardheid die van 15°D teruggebracht wordt tot 4°D komt er per regeneratie minder dan 40 gram zout in de riolering terecht. Voor een verbruik van 150 liter water per dag, per persoon* is dit bijzonder weinig! Bovendien is het regeneratiezout dat in waterontharders wordt gebruikt zeer zuiver en van voedingskwaliteit (meer dan 99,5% natriumchloride). Het zout wordt streng gecontroleerd door bevoegde instanties.

*gemiddeld waterverbruik.

Moet koud water ook onthard worden?

Hoewel koud water minder kalkaanslag veroorzaakt dan warm water, is het beter ook koud water te ontharden. Er zijn steeds meer huishoudelijk apparaten waarbij water verwarmd wordt, in al deze apparaten wordt koud water als basis gebruikt. Zelfs voor koud water toepassingen is het raadzaam onthard water te gebruiken. Bij lagere stilstand van het water treedt ook een afzetting van het kalk op. Kijk bijvoorbeeld maar eens in uw toilet of op de glaswanden van een aquarium.

Is het calcium dat in het drinkwater zit nodig voor de gezondheid?

Het is lang bekend bij voedingsdeskundigen dat voldoende calcium onontbeerlijk is voor onze gezondheid. Niet alleen voor vrouwen die borstvoeding geven en opgroeiende kinderen, ons hele leven lang hebben wij calcium nodig. Vooral ter compensatie van de ontkalking die te wijten is aan het verouderingsproces. Calciumzouten die in het drinkwater zijn opgelost worden echter slechts in zéér beperkte mate opgenomen door het menselijk organisme. De calcium die door het menselijk lichaam wordt opgenomen, treft men vooral aan in melk en daaruit afgeleide producten en tal van voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, chocolade, vlees en volkorenbrood. In zacht water gebieden, zoals de Veluwe, hebben de mensen niet meer of minder calcium tekort.

Welk type waterontharder heb ik nodig?

Er zijn een viertal zaken bepalend voor de keuze van de juiste waterontharder.

 1. Het totale waterverbruik per dag in combinatie met de hardheid van het water. Hiermee bepaald u de inhoud van het filter. U kunt dit op de volgende wijze berekenen: waterverbruik in liters per dag x hardheid in °D / 2800 = aantal liters hars welke per dag verzadigd worden. Dit x 4 = de minimale harsinhoud van de waterontharder.
 2. Het aantal tappunten in de woning of het bedrijf (max. uurcapaciteit).
 3. Redelijk stabiel of zeer onregelmatig dagverbruik.  Bij onregelmatig waterverbruik is het meestal verstandiger om te kiezen voor een digitaal volume gestuurde waterontharder. Deze is tevens door zijn nauwkeurige werking goedkoper in het gebruik. Bij een regelmatig waterverbruik kan een tijd gestuurde waterontharder volstaan.
 4. De plaats waar de waterontharder komt te staan. Dit kan bijvoorbeeld de kruipruimte zijn, een trapkast of een garage. Belangrijk is dat de waterleiding na de watermeter word onderbroken en via een omleiding wordt aangesloten op de waterleiding. Indien de waterontharder in de kruipruimte word geplaatst is een type Duo of Duolux waterontharder een goede oplossing.
 

Waarom kiezen voor een waterontharder van Rensma?

Rensma water levert de beste kwaliteit tegen de scherpste prijs. Door onze ervaring hebben we veel kennis op het gebied van waterbehandeling. Onze waterontharders, met Cappers besturing, staan bekend als het meest probleemloze apparatuur in de industrie en op de particuliere markt.

Moet een waterontharder ook onderhouden worden?

Samen met lucht is water één van de meest levensnoodzakelijke elementen. Een waterontharder is dan ook niet zomaar een toestel dat men, éénmaal geïnstalleerd, mag vergeten. Door de automatische werking zou dit snel kunnen gebeuren. Een regelmatig onderhoud van de waterontharder is zeker aan te raden. In de eerste plaats moet het regeneratiezout elke 3 - 6 maanden bijgevuld worden voor een constante werking. Het niet regelmatig onderhouden van uw waterontharder kan een slechte werking tot gevolg hebben. Het is dan ook sterk aan te bevelen dat de eindgebruiker een onderhoudscontract sluit met een vakman*.

vraag snel een Demo bij u thuis waar u alle vragen kan stel 

Meer informatie